Rapa Nui
´Iorana (Welkom) in Rapa Nui
15 december zijn we van Santiago naar Paaseiland (Rapa Nui) vertrokken. Paaseiland ligt 3700 km en 5 uur vliegen, ten westen van Chili en is slechts 117 km2. Rapa Nui is onderdeel van Polynesie (zoals oa Hawai, Tahiti, Cook Island etc), en werden daarom ook hier ontvangen met een bloemenkrans.
De gids waarschuwde ons al voor het weer, het had nog nooit zo veel en zo lang geregend! Blij dat we onze waterproof schoenen en jack bij ons hadden. Wij hebben inderdaad 3 dagen geen zon gezien (dus geen strak blauwe lucht op de foto), maar het maakt het eiland niet minder mooi en misschien zelfs weer iets meer mysterieus.
´s Middags eerst maar eens de bezichtingen dichtbij het hotel gedaan. Even twee belangrijke termen:
- - Moai is het standbeeld
- - Ahu is het platform waar de Moai opstaat en heilige grond
In het museum alles geleerd over de geschiedenis en cultuur van Rapa Nui en natuurlijk over de theorien hoe de Moai op hun plek terecht zijn gekomen. Een Moai is al snel 10 meter hoog (de grootste is 21.6 meter) en weegt circa 10.000 kg. Ze werden op één centrale plek op het eiland uit de vulkaan wand gehouwen en vervolgens naar de gewenste plek gebracht......
De Moai zijn beelden ter verering van de voorvaderen en beschermen het dorp waarbij ze staan. Alle Moai kijken naar het eiland (naar het dorp toe); alleen bij Ahu Akivi kijken de 7 Moai naar de zee, het is onduidelijk waarom dit is.
De tweede dag hebben we een tour gedaan over de oostelijke kant van het eiland, waarbij de gids ons zo veel mogelijk heeft verteld over het hoe en waarom van de Moai.
Die dag hebben we de vulkaan (Rano Raraku) waar de beelden werden gemaakt. Er liggen (half ingegraven) nog tientallen beelden die nooit op hun plek terecht zijn gekomen.
De derde dag zijn wij zelf in actie gekomen en hebben we 2 mountain bikes gehuurd om op die manier het eiland te verkennen. Eerst 4 kilometer klim naar Orongo en vervolgens een serieuze off road trip naar Ahu Akivi.
Wat wij nog niet verteld hadden was dat het dorp Hanga Roa, slechts 2 geasfalteerde wegen heeft, de rest van de wegen van het eiland zijn onverhard (zand en stenen). In combinatie met maanden regen levert dat een glibberige ondergrond op en resulteert aan het einde van de dag in een modderbad (nadeel van reizen met weinig bagage wordt nu wel duidelijk). Gelukkig hadden we vandaag weer een warme douche, alles werkt hier op zonne energie, geen zon is geen warm water y es frio.
Ondanks al dit afzien, was het een groot openlucht museum en echt geweldig om dit te kunnen zien. Daarnaast is de locale keuken echt meer dan prima!! Vis, Vis en nog eens Vis op allerlei verschillende manieren.
Laatste ochtend nog even door het dorp geslenterd en vervolgens werden we door de eigenaresse van het hotel naar het vliegveld gebracht. Het vliegveld heeft een extra lange landingsbaan, omdat het dient als noodlandingsplaats voor de Spaceshuttle. We zaten keurig te wachten op de vlucht die vertraagd was, toen onze namen werden omgeroepen. Uiteindelijk was het een leuke verrassing, we worden ge-upgrade naar Business Class. Geen idee waarom, maar wij klagen niet. Terug naar Santiago!
Santiago de Chili
Hallo luitjes!
Hierbij ons eerste (korte) berichtje uit Chili als update voordat we morgen naar Paaseiland vliegen.
Uiteraard een hele comfortabele vlucht gehad met onze Franse partners, die het zich blijkbaar tot doel hadden gesteld om ons dronken te voeren met champagne en goede wijnen. We hebben ons beheerst. De aankomst was adembenemend met een mooi uitzicht op de Andes.
Bij aankomst werden we opgewacht door Floris, de eigenaar van het appartementje dat we voor 2 dagen hebben gehuurd. De rit naar de stad ging soepel - de stad leek dan ook uitgestorven op deze zondagmorgen. Dat bleek alles te maken te hebben met de verkiezingen die op deze dag plaatsvonden. Het is hier blijkbaar een gebruik om op deze dag alle barretjes en restaurants te sluiten en op geen enkele plek wordt ook maar een druppel alcohol verkocht. Het gevolg hiervan was dat we ons eerste diner bij het Shell tankstation bij ons op de hoek hadden, erg gezellig. De sandwiches zijn net zo klef als bij ons, gelukkig lukte het Roger nog om een voorverpakte hamburger op een tosti-plaat op te warmen. Het was een nogal magere afsluiting van een prima eerste dag in de stad. De rust stelde ons in staat om op ons gemak een eerste verkenning uit te voeren.
Op maandag dan toch begonnen aan de echte sight-seeing. Na een goede kop koffie zijn we begonnen aan het rondje stad. Eerst Cerro Santa Lucia (een park met uitzichtpunt). Darwin zei hierover in 1833: 'certainly most striking'. Dat had het nog steeds kunnen zijn ware het niet voor de hoogbouw en smog waardoor het uitzicht op de met sneeuw bedekte toppen van de Andes toch een beetje verloren gaat.
Daarna doorgelopen naar de groentenmarkt. Even voor de indruk van de koopkracht: een kilo kersen voor EUR 1,20; een kilo aardbeien voor EUR 0,75. Via Plaza de Armas richting de markt gelopen.
Toen was het toch wel de hoogste tijd voor een goede lunch, welke we op de Mercado Central hebben genoten. Het stalletje hebben we geselecteerd op basis van de meest felle TL-verlichting, het minst aantal tafeltjes en het ontbreken van een Engelstalige menu kaart. Hier hebben we ons gedurende twee uren laten feteren op: reuze Scheermessen met Parmesaanse kaas, Seviche, Reineta (Koningsvis?) en Locos. Dit laatste is een lokale specialiteit. Het is een schelp van ongeveer 10x5x5cm. Het ´weekdier´ wordt eerste beurs geslagen en vervolgens 4 uur gekookt. Het resultaat is een schelpdier dat naar kip smaakt. Wel erg lekker. Dit geheel ging vergezeld van een goede fles wijn en een glaasje Pisco Sour van het huis. Het geheel voor het geringe bedrag van EUR 27 (voor de geinteresseerden: Restaurant Marisqueria Los Juanitos).
Na de lunch met volle buik doorgeslenterd langs het Presidentieel paleis richting appartement.
Na een korte duik in het zwembad weer op pad gegaan naar Barrio Bella Vista: een bohemiaanse buurt vol met studenten en hippies. Nog een ´biertje´ genuttigd: een liter voor EUR 1,20. We hebben de avond afgesloten met kip en frietjes, helaas zonder de appelmoes.