roger-en-andre.reismee.nl

Rapa Nui

´Iorana (Welkom) in Rapa Nui

15 december zijn we van Santiago naar Paaseiland (Rapa Nui) vertrokken. Paaseiland ligt 3700 km en 5 uur vliegen, ten westen van Chili en is slechts 117 km2. Rapa Nui is onderdeel van Polynesie (zoals oa Hawai, Tahiti, Cook Island etc), en werden daarom ook hier ontvangen met een bloemenkrans.

De gids waarschuwde ons al voor het weer, het had nog nooit zo veel en zo lang geregend! Blij dat we onze waterproof schoenen en jack bij ons hadden. Wij hebben inderdaad 3 dagen geen zon gezien (dus geen strak blauwe lucht op de foto), maar het maakt het eiland niet minder mooi en misschien zelfs weer iets meer mysterieus.

´s Middags eerst maar eens de bezichtingen dichtbij het hotel gedaan. Even twee belangrijke termen:

• - Moai is het standbeeld
  • - Ahu is het platform waar de Moai opstaat en heilige grond

In het museum alles geleerd over de geschiedenis en cultuur van Rapa Nui en natuurlijk over de theorien hoe de Moai op hun plek terecht zijn gekomen. Een Moai is al snel 10 meter hoog (de grootste is 21.6 meter) en weegt circa 10.000 kg. Ze werden op één centrale plek op het eiland uit de vulkaan wand gehouwen en vervolgens naar de gewenste plek gebracht......

De Moai zijn beelden ter verering van de voorvaderen en beschermen het dorp waarbij ze staan. Alle Moai kijken naar het eiland (naar het dorp toe); alleen bij Ahu Akivi kijken de 7 Moai naar de zee, het is onduidelijk waarom dit is.

De tweede dag hebben we een tour gedaan over de oostelijke kant van het eiland, waarbij de gids ons zo veel mogelijk heeft verteld over het hoe en waarom van de Moai.

Die dag hebben we de vulkaan (Rano Raraku) waar de beelden werden gemaakt. Er liggen (half ingegraven) nog tientallen beelden die nooit op hun plek terecht zijn gekomen.

De derde dag zijn wij zelf in actie gekomen en hebben we 2 mountain bikes gehuurd om op die manier het eiland te verkennen. Eerst 4 kilometer klim naar Orongo en vervolgens een serieuze off road trip naar Ahu Akivi.

Wat wij nog niet verteld hadden was dat het dorp Hanga Roa, slechts 2 geasfalteerde wegen heeft, de rest van de wegen van het eiland zijn onverhard (zand en stenen). In combinatie met maanden regen levert dat een glibberige ondergrond op en resulteert aan het einde van de dag in een modderbad (nadeel van reizen met weinig bagage wordt nu wel duidelijk). Gelukkig hadden we vandaag weer een warme douche, alles werkt hier op zonne energie, geen zon is geen warm water y es frio.

Ondanks al dit afzien, was het een groot openlucht museum en echt geweldig om dit te kunnen zien. Daarnaast is de locale keuken echt meer dan prima!! Vis, Vis en nog eens Vis op allerlei verschillende manieren.

Laatste ochtend nog even door het dorp geslenterd en vervolgens werden we door de eigenaresse van het hotel naar het vliegveld gebracht. Het vliegveld heeft een extra lange landingsbaan, omdat het dient als noodlandingsplaats voor de Spaceshuttle. We zaten keurig te wachten op de vlucht die vertraagd was, toen onze namen werden omgeroepen. Uiteindelijk was het een leuke verrassing, we worden ge-upgrade naar Business Class. Geen idee waarom, maar wij klagen niet. Terug naar Santiago!

Hennie M

Bloemetjes staan jullie goed, hahaha! Wat geweldig weer om jullie reis te volgen! Heel veel plezier,
hartelijke groet vanuit Pego!

Olof en Ramon

Leuk om weer te kunnen lezen en zien waar jullie uithangen. André gefeliciteerd en groeten uit Arnhem!

Donja, Carola & Ron

Het is hier koud en wit en wat moet het heerlijk zijn om nu aan de andere kant van de wereld te zitten... Hebben jullie nog zo´n beeldje meegenomen als soevernier of trok het vliegtuigje dat niet? Misschien te veel bijbetalen voor het overgewicht? André, een hele fijne verjaardag en drink er samen Roger maar eentje (of meer natuurlijk) op! Tot gauw, Gr. Donja, Carola & Ron

robert

Heren, heren. Wat een vertier is dat weer. Super dat jullie die cultuur mee kunnen pikken. Hoorde laatst de geschiedenis van het eiland en hoe ze uitgestorven zijn nadat de laatste boom gekapt was: 't werden kannibalen. Da's balen. anyway wij zitten hier in de sneeuw, dus geniet met volle teugen. Toedels, R

de Annemaatjes

Allereerst een hartelijke felicitatie aan André....
Gefeliciteerd en nog vele gezonde jaren met nog maar vele reizen.
Hier is het winterweer met heel veel kinderplezier in de sneeuw.
Jasper is vandaag 11.00 uur naar buiten gegaan en nu is het inmiddels 15.30 uur....
Nog niet weer binnen geweest.
Achter in de tuin samen met zijn maatjes snel even wat drinken en een broodje eten en maar weer verder in de sneeuw.
Dichtbij is een heuveltje waar je prachtig vanaf kunt glijden met een slee of iets dergelijks. Ook José geniet hiervan. Hein is druk met het sneeuwvrij maken van oprit mij onszelf en bij Ma.
Groetjes vanuit een winters Hardegarijp.
Esther

Madou Klaare

Hallo Roger en Andre
Vanuit het winterse Zwitserland wens ik jullie heel veel reisplezier. Ik lees dat jullie het nodige meemaken en ik hoop dat de rest van jullie reis net zo mooi zal zijn. Graag hoor ik, als jullie terug zijn, persoonlijk hoe het was. Tot dan blijf ik jullie graag volgen via het internet.
Een warme knuffel uit het koude Zwitserland.
Madou